Uitvaart-Vergelijker.nl

Bent u uitvaartondernemer en wilt u ook een vermelding op onze site? Meld u dan vrijblijvend aan via: info@uitvaart-vergelijker.nl.

Milieuvriendelijk begraven worden – nieuwe trend in de Verenigde Staten

11 mei 2013
bZelfs nog bijdragen aan een beter milieu na je overlijden. Steeds meer Amerikanen lijken dat wel te zien zitten. Volgens persbureau Reuters is de zogenaamde ‘groene begrafenis’, een milieuvriendelijk begrafenis dus, een snel groeiende trend in het land.
Belangrijk is vooral het materiaal waaruit de kist wordt vervaardigd. Volgens onderzoekster Mary Woodsen van de Amerikaanse Cornell University begraven we wereldwijd jaarlijks momenteel zo’n 60.000 ton staal (bijvoorbeeld als handgrepen aan een kist) en 18,2 miljoen liter balsemvloeistof vol chemicaliën. Dat is volgens haar genoeg metaal om acht Eiffeltorens te bouwen en genoeg vervuilende vloeistof om acht olympische zwembaden mee te vullen.
En het kan dus anders: een kist van gerecycled karton bijvoorbeeld, of van gedroogde bananenbomen of bamboe. Allemaal volledig natuurlijk afbreekbaar. En nog goedkoper ook bovendien. Al blijft cremeren de allergoedkoopste optie.
Op gecertificeerde ‘groene begraafplaatsen’ moeten de graven bovendien met de hand worden gegraven en dus niet met behulp van elektrische of op benzine werkende graafmachines. Ook gaat de kist per paard en wagen naar de begraafplaats en niet met een vervuilende lijkwagen. Er zijn geen traditionele grafstenen op een groene begraafplaats – want ook de vervaardiging daarvan kost energie en is dus belastend voor het milieu.
milieubelasting van ‘normaal begraven’. De website stelt:

Hoewel er zonder meer nadelen kleven aan begraven en cremeren, gaat het niet om een enorme milieubelasting. Begraven kan bodem en water ter plaatse verontreinigen. Maar ook hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders is van mening dat de milieubelasting van begraven en cremeren wel mee valt. Hij maakt zich nog de meeste zorgen om een aantal verontreinigende stoffen die we in ons lichaam mee dragen. Te denken valt aan vullingen, protheses en in het lichaamsweefsel opgeslagen verontreinigingen zoals dioxines, cadmium en lood.

Maar ja, alle beetjes helpen natuurlijk.
bron: Niels Posthumus, NRC