Uitvaart-Vergelijker.nl

Bent u uitvaartondernemer en wilt u ook een vermelding op onze site? Meld u dan vrijblijvend aan via: info@uitvaart-vergelijker.nl.

Wenz (Lieren) stimuleert duurzame uitvaart

29 januari 2015

APELDOORN - Wenz Uitvaart uit Lieren heeft besloten in te spelen op de toenemende behoefte aan duurzame uitvaarten. ,,Wie milieubewust heeft geleefd en duurzaamheid belangrijk vindt, wil dat ook terugzien bij zijn uitvaart", zegt Onno van Andel.

Een duurzaam afscheid hangt meer samen met efficiency en milieubewuste materiaal- en dienstverleningskeuze dan met de keus voor begrafenis of crematie, zegt de eigenaar van Wenz. Door bijvoorbeeld opbaring, condoleance en uitvaartplechtigheid op één locatie te houden, wordt het aantal kilometers beperkt. ,,Uit TNO-onderzoek blijkt dat vervoer het meest vervuilende aspect van een uitvaart is". Als rouwvervoer wordt een auto op groen gas ingezet en er lokale leveranciers worden gebruikt. Bijvoorbeeld het Apeldoornse DZU, dat groene uitvaartkisten vervaardigt. Ook wijst Van Andel op biologisch afbreekbare alternatieven, zoals kisten van wilgentenen of karton en lijkwades. Duurzame alternatieven voor de elektrische koeling van de overledene zijn: koeling met behulp van graszoden en lichte balseming in plaats van koeling.

Als rouwbloemen adviseert Van Andel bloemen uit eigen tuin of seizoensbloemen van Nederlandse bodem. ,,Daarvoor is minder gif en energie nodig. We werken samen met een lokale leverancier". Voor de catering gebruikt een lokale leverancier biologische producten. Om verspilling te voorkomen neemt de cateraar per honderd verwachte gasten voor pakweg de helft belegde broodjes mee, de rest wordt ter plekke naar behoefte bereid. Om duurzaamheid aan te moedigen doneert hij per duurzame uitvaart vijftig euro aan Natuurbeheer.

bron: de Stentor